Kolesarjenje

Koroška s svojo gosto mrežo obstoječih manj prometnih in gozdnih cest ter poti in z vse večjo mrežo kolesarskih stez in poti nudi številne možnosti kolesarjenja, še posebej gorskega kolesarjenja, in doživljanja edinstvene pokrajine med Alpami in reko Dravo. Kolesarske poti v bližini našega hotela so primerne tako za družinsko kolesarjenje, kot tudi za kolesarje, ki si zaželijo kolesarskih potepanj in adrenalinskih dogodivščin.

Nekaj predlaganih kolesarskih poti:

Dravska kolesarska pot
Dravska kolesarska pot velja po naravnih lepotah in kulturni raznolikosti za eno najlepših kolesarskih poti v Evropi.
Trasa poteka po slikoviti dolini reke Drave, katere tok je bil pred izgradnjo številnih današnjih hidroelektrarn pogosto vrtinčast in hiter. Na nekdanjo prometno pomembnost spominja današnje turistično splavarjenje pri Gortini in Ožbaltu. Gozdnato pokrajino in krajino samotnih kmetij Pohorja in Kozjaka prepredajo številni hudourniki.

Dolžina: cca. 130 km

Gorsko kolesarski park Peca
Gorskokolesarska pot okoli Pece je slabih 50 km dolga krožna pot okoli 2125 m visoke gore na državni meji med Slovenijo in Avstrijo. Pot poteka po manj obremenjenih cestah (delno z asfaltno in delno makadamsko podlago) ter gozdnih cestah in poteh. Za začetek poti priporočamo eno izmed petih izhodišč: Črna na Koroškem, TIC Topla, Globasnica/Globasnitz, Breško jezero/Pirkdorfer See ali Mežica. Čeprav je kolesarjenje okoli Pece možno v obeh smereh, smo izbrali pot v smeri urinega kazalca. Poleg tega se pri TIC Topla odločimo, ali bomo del poti nadaljevali čez slikoviti krajinski park Topla (ta pot je nekoliko zahtevnejša) ali po dolini Koprivne. Obe variantni poti se zopet združita pred nekdanjim mejnim prehodom Luže.

V Mežici je več kot pet kilometrov dolga edinstvena podzemna pot iz ene doline v drugo, ki jo je moč prekolesariti v spremstvu vodiča in soju naglavnih svetilk. Pot poteka po varnih rovih opuščenega rudnika svinca in cinka in se dvigne le za okrog 15 metrov. Pot je primerna za vse ciljne skupine, vendar vdolbine in grbine nekdanjih železniških pragov, ki popestrijo vožnjo, ne dopuščajo lagodnega kolesarjenja. Izhodiščna točka za to avanturo je rudarski muzej v Mežici, kjer vas bo čakal vodič s potrebno opremo. Možna je tudi izposoja koles.

Dolžina: cca. 50 km

Ostale kolesarske poti v bližini našega hotela si lahko ogledate na tej povezavi.

Vir: Koroska.si
Foto: Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info